×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Uramaki roll

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-20 zł30 min3/5201640
Uramaki roll

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 100 g świeżego łososia
- 2 łyżki serka kremowego z chrzanem
- świeży ogórek
- 100 g ryżu
- 2 płatów liści nori
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:

Ryż wypłukać trzykrotnie, zalać wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotować na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotować 10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu zostawić go na 15 minut w garnku pod przykryciem, a później lepiej przełożyć do drewnianej miski.
Ocet ryżowy, cukier oraz sól połączyć razem i lekko podgrzewając dokładnie wymieszać. Następnie polać tak przygotowaną zalewą ryż i pozostawić do ostygnięcia.
Liść nori ułożyć na macie bambusowej. Ryż ułożyć tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwrócić płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułożyć warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki. Zawinąć rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformować rolki i pokroić na 8 części. Podawać np. z wasabi.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Ryby, owoce morza

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu