HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Przepis - Tradycyjna babka wielkanocna

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Tradycyjna babka wielkanocna

Czas: 70 min
Trudność: 1/5

Dla osób: 8
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullhearthalfheartemptyheartempty (2,50)
Oglądano: 3819 razy


Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 2 jajka
- pół szklanki śmietanki 18%
- filiżanka rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego

Przepis:
Od białek oddzielamy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, aromat, mąkę i śmietankę i dokładnie mieszamy. Następnie powoli dodajemy białka i mieszamy. Dodajemy rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Dekorujemy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

Weronika-miniatura-50
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Dodano: 2010-05-11 przez: Weronika belka przepisy

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Podziel się przepisem z innymi:

                 

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

brak_zdjecia_K-50Dodano: 2011-02-06 - 16:51
Nick: Melisa (3301) bhat

Fajna i łatwa do zrobienia babka, ja często robię podobną, a ta na święta wielkanocne jest jak znalazł, napewno zagości na moim stole i to nie raz.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:



 Podobne przepisy


Kudłacz

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 6
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullhearthalfheartempty
Oglądano: 6292 razy



Sernik tradycyjny

Czas wykonania: 70 min
Trudność: 4/5
Dla osób: 10
Koszt: 15-20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 9521 razy



Placek brzdąc

Czas wykonania: 40 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 10
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullhearthalfheartempty
Oglądano: 28495 razy



Ciasteczka czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 4
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 7060 razy



Drożdżówki z budyniem i owocami

Czas wykonania: 120 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 8901 razy



Placek rafaello

Czas wykonania: 45 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart14
Oglądano: 22838 razy



Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu