×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Tarta ze szpinakiem i serem feta

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-20 zł60 min1/54540
Tarta ze szpinakiem i serem feta

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 3 duże jajka
- 250 mL śmietany 36%
- 300 g szpinaku typu baby
- 200 g sera typu feta
- łyżka masła
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ciasto układamy w formie na tartę , zakrywając brzegi. Na cisto układamy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy fasolę lub specjalne kulki ceramiczne, by ciasto nie przerosło formy. Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia.

2. Gdy ciasto piecze się w piekarniku przystępujemy do przygotowania farszu. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła. Następnie na roztopione masło wrzucamy szpinak i dusimy razem, aż do odparowania nadmiaru wody. Zdejmujemy szpinak z patelni do miseczki.

3. Ser kroimy w kostkę.

4. W misce roztrzepujemy jajka, następnie wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

5. Na upieczonym spodzie układamy szpinak i ser feta, a następnie wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej przez ok. 25 minut w temp. 180 °C.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu