×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł50 min3/5454054
Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- łyżka masła
- 3 jajka
- szczypta soli
Sos:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Oraz:
- masło i bułka tarta do formy
- maliny do dekoracji

Przygotowanie:

Sos: żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mleko i delikatnie wymieszać z żółtkami.
Ciasto: mleko zagotować z masłem i solą. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko wystudzić. Miksując, wbić kolejno jajka.
Łyżeczkami nabierać porcje ciasta i wkładać do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotować chwilę pod przykryciem. Kluski wyjmować łyżką cedzakową, wkładać do posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Polać sosem i zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Udekorować malinami.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Kluski i naleśniki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu