×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Szkockie pieczywo

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł75 min2/544.85449
Szkockie pieczywo

Składniki:

- 3/4 szklanki letniego mleka
- 30 g drożdży
- 500 g mąki
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej (może być również pomarańczowa)
- 30 g cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki. Wyrabiamy dość rzadki zaczyn, który odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, masło, 2 jajka, sól i zaczyn. Mieszamy to wszystko i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Po tym czasie dodajemy do ciasta rodzynki oraz skórkę i ponownie je zagniatamy. Następnie formujemy wałeczek i dzielimy go na ok. 24 kawałki, które układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie drożdżóweczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody i szczyptą soli. Pieczemy w 200 stopniach 15-20 min.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2010-12-05 - 21:41
Nick: mania (2624) rhatrhatrhatrhat

Mieszkajac w Anglii mialam okazje jesc takie buleczki i naprawde polecam je sa przepyszne w smaku.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu