×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Świąteczny piernik z bakaliami

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł60 min2/5104.17633
Świąteczny piernik z bakaliami

Składniki:

- 125 g margaryny lub masła
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ok. 350 g dżemu (najlepiej powidła śliwkowe)
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opakowanie przyprawy do pierników
- bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle)
- czekoladowa polewa lub lukier

Przygotowanie:

Margarynę i cukier ucierać dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników, wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej margaryna i posypanej bułką tartą.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Upieczony piernik można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu