×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Słodko-słony deser czekoladowy

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 20 zł330 min3/58539
Słodko-słony deser czekoladowy
Słodko-słony deser czekoladowy

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Masa:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki masła orzechowego

Spód:
- 2 szklanki zmielonych precli
- 100 g roztopionego masła lub margaryny

Dekoracja:
- kilka całych precli
- solone orzeszki ziemne
- karmelowy popcorn

Przygotowanie:

1. W misce umieszczonej nad wrzącą wodą roztapiamy gorzką czekoladę wraz z mleczkiem kokosowym, tak by uzyskać jednolitą płynną masę czekoladową. Masę cały czas mieszamy, by czekolada nie przywarła do dna. Czekoladę z mleczkiem można również roztopić w mikrofalówce, należy jednak uważać by nie przegrzać czekolady.

2. Gotową masę umieszczamy w lodówce na ok. 3 h. Masa po tym czasie powinna zgęstnieć i mieć konsystencję musu.

3. W międzyczasie przygotowujemy spód. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Następnie mielimy precle oraz roztapiamy masło, które następnie wlewamy do zmielonych precli. Mieszamy składniki dokładnie, by uzyskać dającą się modelować masę.

4. Masę z precli i masła przenosimy do formy i formujemy równy spód ciasta wraz z bokami.

5. Spód podpiekamy ok 15 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu spód schładzamy.

6. Kiedy masa czekoladowa jest już schłodzona, wyjmujemy ją z lodówki i miksujemy przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy dalej, aż do uzyskania w miarę zbitej masy. Masa sama w sobie jest słodka, więc nie trzeba dodawać cukru. Lecz jeśli ktoś preferuje słodszą wersję to można dodać odrobinę cukru/miodu/syropu klonowego.

7. Gdy masa jest dobrze połączona, przenosimy ją na ostudzony spód ciasta. Ponieważ deser będzie jeszcze się schładzać w lodówce przez kolejne 2-3 h, a najlepiej przez całą noc, to dekorację należy wykonać zaraz przed podaniem, ponieważ zarówno precle jak i popcorn w lodówce zamokną i będą niesmaczne.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu