×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Rurki z kremem waniliowym

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-20 zł90 min4/583.83333
Rurki z kremem waniliowym

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 kostka margaryny
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 cukry waniliowe
- 0,5 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,75 l mleka
- 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Ciasto: Margarynę posiekać, dodać mąkę, śmietanę i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Płaty pokroić na paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Owijać nimi nasmarowane margaryną rurki (foremki) i obtoczyć w cukrze. Piec 15-20 minut w temp. 175 stopni.
Krem: Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać obie mąki oraz 0,5 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Masę powoli wlać do gotującej się reszty mleka cały czas mieszając. Gdy powstały budyń nabierze odpowiedniej konsystencji zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć margarynę i dodawać po łyżce budyniu. Kremem nadziewać rurki.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu