| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Risotto z kiełbasą
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 1 kabanos- 1 kawałek wędzonej kiełbasy - 2 kawałki małej białej kiełbasy - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 zielonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 3-4 cebule - 8-10 sztuk małych pomidorków koktajlowych - 3-4 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3/4 szklanki ryżu - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki miodu - 1 kostka rosołowa - papryka w proszku słodka - papryka w proszku ostra - sól - pieprz - olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie:Cebulę drobno pokroić, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Papryki, kiełbasy i kabanosa pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki jak kto woli. Cebulkę dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Do podsmażonej cebuli dodać pół łyżeczki miodu, chwilkę podsmażyć, dodać papryki i pomidorki koktajlowe, dusić około 10 min. W międzyczasie w mniejszym garnku zagotować 2 szklanki wody z kostką rosołową. Kiedy woda się zagotuje wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do wchłonięcia bulionu przez ryż. Do cebulki i papryki dodać koncentrat pomidorowy. Na osobnej patelni podsmażyć na rumiano białą i wędzoną kiełbasę oraz kabanosa, następnie dodać je do cebuli i papryki, wymieszać, ewentualnie podlać odrobiną wody i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku przyprawami. Kiedy ryż jest już ugotowany przełożyć go do naczynia, w którym dusza się warzywa z kiełbasami, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić przyprawami na jakie mamy ochotę, świetnie smakuje ze świeżą bazylią. Na samym końcu dodać dymkę ze szczypiorkiem.Zobacz inne przepisy z kategorii: Makarony i ryż
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|