×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Risotto weneckie

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł35 min2/534.68082
Risotto weneckie

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 200 g ryżu
- 400 g groszku konserwowego lub świeżego
- 50 g wędzonego chudego boczku
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 3 łyżki startego żółtego sera najlepiej parmezanu
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:

W garnku stopić 1 łyżkę masła i chwilę smażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić opłukany i osączony ryż oraz odcedzony z zalewy lub ugotowany groszek, wlać szklankę bulionu, wymieszać i podgrzewać na silnym ogniu 5 minut. Dodać 2 szklanki bulionu, przykryć i gotować około 10 minut, wtedy wlać pozostały bulion, przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Ryż nie powinien całkowicie wchłonąć płynu. Gotowy ryż wymieszać z resztą masła oraz serem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Makarony i ryż

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu