×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Powidła ze śliwek

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł65 min2/51044360
Powidła ze śliwek

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 1,5 kg śliwek
- 1,5 kg cukru
- 1/4 laski cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 3 goździki
- 1/4 laski wanilii

Przygotowanie:

Ze śliwek usunąć pestki i pokroić je na ćwiartki. Dodać do nich cukier, rum i przyprawy, dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na 24 godziny, aby owoce puściły sok. Następnie śliwki zagotować na silnym ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką i utrzymywać w stanie wrzenia przez 4 minuty. Zestawić z ognia i wyjąć przyprawy. Słoiki napełnić gorącymi powidłami i szybko zakręcić wieczka. Można także odstawić otwarte słoiki z powidłami do wystygnięcia i gdy na powierzchni powideł utworzy się "skorupka", przykryć słoiki celofanem namoczonym w rumie. Celofan mocno zawiązać.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Przetwory

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-02-09 - 12:36
Nick: Melisa (3301) bhat

Nie ma to jak domowe powidła śliwkowe, ja robię w inny sposób, ale te też napewno są bardzo smaczne.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu