Udane przepisy Porady kulinarne 🔍
X
Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:

Przepis - Placek pijak

Placek pijak

Czas: 60 min
Trudność: 4/5

Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty (4,07)
Oglądano: 32475 razy

Placek pijak


Składniki:
- 3-4 paczki herbatników
- 4 kieliszki wódki
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki mleka
Krem:
- kostka margaryny
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

Przepis:
Biszkopt: Myjemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Krem: Gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy z ognia. Po przestygnięciu dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli budyń.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu.
Gotowy krem wykładamy na upieczony biszkopt. Do wódki dolewamy trochę wody i maczamy w niej herbatniki, które następnie układamy na kremie. Wierzch placka polewamy polewą.

brak_zdjecia__50
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Dodano: 2010-08-27 przez: Weronika belka przepisy

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-02-05 - 17:46
Nick: ~justyna

zrobiłam ten placek .bardzo smakował mojej rodzinie


Dodano: 2011-04-09 - 13:27
Nick: ~Anka

jakiej wielkosci blaszka? :)


Dodano: 2012-04-03 - 17:26
Nick: ~anonim

to będzie ciasto które pierwszy raz wykonam w moim życiu! :)


Dodano: 2012-10-01 - 23:18
Nick: ~Iza

Zrobilam tez-pyszny wyszedl.Tylko na polewe z 3 czekolady mi poszlo


Dodano: 2012-12-21 - 18:09
Nick: ~dancia

Pomozcie.Nie wiem jakiej wielkosci ma byc blaszka a chce upiec to ciasto dzis.Dzieki


Dodano: 2012-12-23 - 16:56
Nick: ~lolo

blaszka standardowa


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:



 Podobne przepisy


Wieniec drożdżowy z rodzynkami

Czas wykonania: 85 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 8
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart34heartemptyheartempty
Oglądano: 5555 razy



Placek kokosowy

Czas wykonania: 100 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 10
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 11771 razy



Makowe strucle

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 5/5
Dla osób: 6
Koszt: pow. 20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart-full
Oglądano: 2267 razy



Placek z kremem z kwaśnego mleka

Czas wykonania: 40 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 28572 razy



Ciasto tiramisu

Czas wykonania: 40 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullhearthalfheartempty
Oglądano: 42054 razy



Sernik biało-czarny

Czas wykonania: 200 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 8
Koszt: pow. 20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullhearthalfheartempty
Oglądano: 38949 razy



Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu