×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek niebo w gębie

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł60 min3/5103.653720
Placek niebo w gębie

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 300 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 1/2 kostki margaryny
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka wódki
Wiórki kokosowe
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

Krem budyniowy: Ugotować 1 szklankę mleka. Do drugiej szklanki dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń nabierze odpowiedniej konsystencji odstawić z ognia. Margarynę ucierać dodając powoli, ostudzony już budyń oraz wódkę.
Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i nadal miksować na wolnych obrotach. Powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia, wódkę mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na uprzednio przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Wiórki kokosowe Do mleka dodać cukier oraz wiórki i wszystko gotować na małym ogniu aż się zgęstnieje.
Upieczony biszkopt przekroić. Jeden posmarować kremem (zostawić troszkę na wierzch) i przykryć drugim. Wierzch posmarować resztą kremu i wyłożyć wiórki kokosowe.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-04-09 - 11:31
Nick: ~ilona

totalna katastrofa z calego przepisu tylko biszkopt mi wyszedl nigdy wiecej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dodano: 2012-02-02 - 14:33
Nick: ~ela

super ciasteczko


Dodano: 2012-01-31 - 11:56
Nick: ~Kasia

a czy bez alkoholu tez da sie zrobic?


Dodano: 2012-01-18 - 11:51
Nick: ~gość

ale to w końcu ile tego mleka do kremu bo w składnikach pisze że 1/2 a w przepisie 1 szklankę..więc ile???


Dodano: 2011-12-31 - 11:43
Nick: ~gosia

mniam,mnia palce lizac placek pychptka!


Dodano: 2011-10-15 - 18:04
Nick: ~jola

jaka maka do kremu budyniowego


Dodano: 2010-12-18 - 22:50
Nick: Weronika (1) ystar

Na normalną zwykłą standardową blaszkę.


Dodano: 2010-12-18 - 16:28
Nick: ~aga

na jak duża blachę są podane te produkty?


Dodano: 2010-12-03 - 20:55
Nick: ~gość

pycha


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu