×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek kubuś

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł50 min2/5104.278008
Placek kubuś

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Masa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 litr soku Kubuś
Śmietana:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 śmietan-fix
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Powoli dodać mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na przygotowaną blachę i piec w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Masa: Budynie ugotować na soku Kubuś. Gorący wylać na biszkopt.
Śmietana: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Gdy masa budyniowa będzie już zimna to wyłożyć na nią śmietanę.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2015-02-28 - 15:52
Nick: Weronika (1) ystar

Paolka - masę budyniową wylewamy na biszkopt i ciasta nie pieczemy już w piekarniku. anka- tak, zamiast mleka dodać kubusia. gosia - biszkopt najlepiej, aby nie był gorący, więc niech troszkę przestygnie. Ja osobiście nigdy nie czekam aż będzie całkiem zimny. buchcia- kubuś może być w dowolnym smaku.


Dodano: 2014-12-15 - 20:45
Nick: ~Paolka

Mam pytanie : jak zrobię już biszkopt i go upieczenie to czy masę z budynku też mam piec w piekarniku? Boję się po prostu, że jak wyleje gorąca masę z budyniu na biszkopt, to wszystko będzie mi się rozlewała i ciasto w rezultacie nie będzie zwięzłe. Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi, ponieważ chciałabym zrobić to ciasto na wigilię klasowa. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie. ;*


Dodano: 2014-02-02 - 12:43
Nick: ~ircia

jaka to ma byc blaszka?


Dodano: 2013-07-18 - 14:59
Nick: ~malina12

super ja jeszcze daje delicje


Dodano: 2013-02-05 - 14:45
Nick: ~anka

czyli zamiast mleka dać kubusia tak?


Dodano: 2013-02-03 - 17:23
Nick: ~Kasiulka

Super przepis i naprawdę szybki i łatwy w zrobieniu,polecam


Dodano: 2013-01-26 - 17:39
Nick: ~aleksandra23@wp.pl

Bardzo dobry placek!!!


Dodano: 2012-10-28 - 10:58
Nick: Weronika22 (9) rstar

To ciasto nie musi być tylko z pomarańczowym Kubusiem , świetnie smakuje z zielonym Kubusiem :) polecam:P


Dodano: 2012-07-24 - 15:24
Nick: ~madziara

super ciasto bardzo smakuje moim dzieciom . można dodać na mase delicje a zamiast budyniu lepsze są kiśle cytrynowe . Polecam


Dodano: 2012-06-07 - 19:04
Nick: zbyszek (600) yhatyhatyhatyhat

Ja ciast nie piekę,robi to żona.Kiedy przeczytała przepis wydrukowała go i.Poszła do sklepu i upiekła ciasto.Smakowało wszystkim.Nawet teściowa wzięła przepis.


Dodano: 2012-05-10 - 17:52
Nick: ~sonia

pychotka dzisiaj robiłam


Dodano: 2012-04-11 - 16:11
Nick: ~Kamil

Mmm ładnie wygląda musze go dzisiaj zrobic :D


Dodano: 2012-03-10 - 16:45
Nick: ~gosia

na ciepły czy zimny biszkopt wylewamy mase kubusiowa??


Dodano: 2012-02-20 - 09:50
Nick: ~zakłopotana

30 dag cukru ile to jest szklanek? 25dag mąki ile toszklanek? Prosze o pomoc!!!


Dodano: 2012-02-11 - 17:33
Nick: ~ładny;D

Ładny;D


Dodano: 2012-01-30 - 18:44
Nick: ~kubuluso

zrobiłem go i wyszedł wspaniały, całej rodzinie bardzo smakował. Wspaniały placek polecam szczególnie na lato :)


Dodano: 2012-01-23 - 20:23
Nick: ~buchcia

Ok -udało się-Kubuś z pomarańczą-dziękuję bardzo za tak superowe przepisy!!!


Dodano: 2012-01-16 - 15:03
Nick: buchcia ()

Czy Kubuś może być w dowolnym smaku?


Dodano: 2011-12-30 - 22:54
Nick: ~czarnulka72

Mi biszkopt opadł i zrobił się zakalec


Dodano: 2011-08-23 - 14:01
Nick: Monia77 (202) yhat

Miałam okazję już jeść to ciasto u znajomych. Jest naprawdę dobry i łatwy w wykonaniu :):) Polecam wszystkim miłośnikom Kubusia.


Dodano: 2011-08-06 - 09:36
Nick: ~martuska886@o2.pl

jeszcze go nie robiłam ale mam zamiar i napewno będzie pyszny


Dodano: 2011-04-27 - 10:43
Nick: ~Teresa

Placek pycha polecam.Ja zamiast śmietanek fix dodaję galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szkl wody i lekko tężejąca ubijam z kremówką.Pozdrawiam


Dodano: 2011-04-26 - 19:38
Nick: ~danielka

ja budyń ucieram z masłem,na wierzchu układam kostkę piernikową i na to dopiero daję bita śmietanę i posypuję pokruszoną gorzką czekolada. to taka troszkę bardziej świąteczna wersja "kubusia".Pozdrawiam wszystkich miłośników słodkości.


Dodano: 2011-02-10 - 14:02
Nick: ~milka

szybki i prosty a do tego baaardzo smaczny.


Dodano: 2011-01-30 - 22:51
Nick: Poziomka (231) yhat

Wygląda na prosty i tani. W życiu bym nie pomyślała, że sok Kubuś może być zastosowany w cieście. O ile się nie mylę posypany jest wiórkami czekoladowymi. Już wiem co upiekę w tym tygodniu:)


Dodano: 2011-01-19 - 19:30
Nick: ~Basia;)

Ten placuszek jest bardzo dobry;) wiem bo go sama robiłam pozdrawiam;)


Dodano: 2011-01-08 - 13:00
Nick: ~KaMo

Bardzo dobry placek zrobilem go sam a mam 12 lat


Dodano: 2010-11-30 - 20:24
Nick: ~Bogunia

Bardzo pyszny placuszek POLECAM!!!!!


Dodano: 2010-11-20 - 15:57
Nick: ~ewa

skusiłam się by go zrobić ;D pychootka :D


Dodano: 2010-11-14 - 22:07
Nick: ~monika22

bardzo smaczny placek, robiłam go już kilka razy


Dodano: 2010-11-06 - 21:28
Nick: ~wiesia

wyglada bardzo apetycznie i napewno jest bardzo smaczny .wszyscy powinni sprubowac tego rarytasa i sie nim zajadac.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu