| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Placek drożdżowy
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:Ciasto:- 500 g mąki - 1/2 kostki margaryny - 3 łyżki cukru - 3 żółtka - 1 szklanka mleka - 50 g drożdży - szczypta soli Kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - 125 g cukru - 250 g mąki - 1 cukier waniliowy Przygotowanie:Ciasto: Do drożdży dodać małą ilość letniego mleka, wymieszać i poczekać ok. 10 minut, aż zaczyn wyrośnie. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do żółtek dodać mąkę, roztopioną margarynę, sól, zaczyn, resztę letniego mleka i wyrobić ciasto kałką. Wyrabiać do momentu, w którym ciasto będzie odchodzić od kałki. Następnie wyłożyć je na blachę.Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Następnie posypujemy ciasto kruszynkami. Przed kruszynkami można na ciasto ułożyć jakiś owoc np. śliwki lub rabarbar. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeW chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!
Dodaj komentarz do przepisu!
|