×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Placek drożdżowy

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł70 min3/5103.86212
Placek drożdżowy

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- 125 g cukru
- 250 g mąki
- 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto: Do drożdży dodać małą ilość letniego mleka, wymieszać i poczekać ok. 10 minut, aż zaczyn wyrośnie. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do żółtek dodać mąkę, roztopioną margarynę, sól, zaczyn, resztę letniego mleka i wyrobić ciasto kałką. Wyrabiać do momentu, w którym ciasto będzie odchodzić od kałki. Następnie wyłożyć je na blachę.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Następnie posypujemy ciasto kruszynkami.
Przed kruszynkami można na ciasto ułożyć jakiś owoc np. śliwki lub rabarbar.
Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu