×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pizza neapolitańska

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł100 min3/524.76235
Pizza neapolitańska

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Ciasto:
- 30-35 dag mąki
- 1,5 dag drożdży
- ok. pół szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do formy
- sól
Wierzch:
- 50 dag pomidorów
- mała puszka koreczków anchois
- 5 łyżek oleju
- kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
- 15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego
- oregano
- majeranek
- pieprz
- sól

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników wyrobić dość twarde i bardzo elastyczne ciasto. Odstawić je na godzinę do wyrośnięcia. Następnie lekko zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciast posmarować olejem i po nakłuwać widelcem. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, udusić w oleju, posolić, oprószyć pieprzem, odparować sok i ostudzić. Ciasto ponownie posmarować olejem, ułożyć na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Przybrać oliwkami i plasterkami sera. Całość oprószyć solą i innymi przyprawami, dodać resztę oleju. Piec 20-25 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Pizze

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu