×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Piwna zapiekanka pikardyjska

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł45 min2/534.34342
Piwna zapiekanka pikardyjska

Składniki:

- szklanka ryżu
- 2 szklanki jasnego piwa
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 200 g ugotowanego ozora wołowego ewentualnie innego mięsa wołowego
- 150 g bekonu
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

W garnku stopić 1 łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulę, dodać jeszcze 1/2 łyżki masła, wsypać umyty i osączony ryż, wymieszać, chwilę smażyć, wlać piwo, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Ryż wymieszać z drobno pokrojonym bekonem i ozorem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, polać śmietaną, posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 10-15 minut.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Zapiekanki, tosty

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu