×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pierogi z twarogiem i jagodami

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 20 zł60 min2/54571
Pierogi z twarogiem i jagodami
Pierogi z twarogiem i jagodami

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Ciasto:

- 300 g mąki pszennej
- ok 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli

Nadzienie:

- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 szklanka jagód

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli. Następnie powoli wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, tak by stało się gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.

2. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, cukier puder i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki blat. Wycinamy okręgi i na środek każdego wkładamy łyżeczką farsz. Brzegi zaklejamy ostrożnie, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

4. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi umieszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch.

5. Pierogi wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy śmietanką lub ulubionym sosem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu