×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pierogi z mięsem

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł60 min3/583.56946
Pierogi z mięsem

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Ciasto:
- 50 dag mąki
- 220 ml wody
- żółtko
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- cały kurczak albo inne gotowane mięso
- włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
- jajko
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Farsz: Kurczaka oraz włoszczyznę włożyć do garnka i zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić. Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie skleić obrzeża. Ulepione pierożki wrzucić do dużego garnka z gotującą, osoloną wodą i gotować kilka chwil po ich wypłynięciu na powierzchnię. Podawać np. z czerwonym barszczem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Kluski i naleśniki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2013-04-28 - 12:06
Nick: ~venis

cz te pierogi można mrozić ? -takie surowe czy trzeba najpierw je gotowac a potem mrozić??


Dodano: 2012-11-05 - 15:27
Nick: Poliester ()

ostatnio do farszu zamiast zwykłego pieprzu użyłam cytrynowy i efekt był wyśmienity :)


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu