×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pianka z czerwonych porzeczek

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł25 min2/564.34841
Pianka z czerwonych porzeczek

Składniki:

- 450 g czerwonych porzeczek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 12 g żelatyny

Przygotowanie:

Porzeczki zalać małą ilością wody, rozgotować i ostudzić. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody, podgrzać i rozpuścić. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 3 łyżki cukru i ubić. Mleko zagotować, lekko przestudzić, wlać powoli do żółtek i ubić na parze do zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Masę połączyć z porzeczkami, wstawić do lodówki. Białka z resztą cukru ubić na sztywną pianę, dodać do zastygającej masy, lekko wymieszać. Wstawić do lodówki.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-02-06 - 15:41
Nick: Melisa (3301) bhat

Lubię wszelkiego rodzaju pianki. Ta napewno jest pyszna i ze względu na czerwone porzeczki trochę kwaskowa. Ciekawi mnie jej rzeczywisty smak, więc niedługo zrobię.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu