HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Przepis - Panna cotta z rumem

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Panna cotta z rumem

Czas: 60 min
Trudność: 4/5

Dla osób: 5
Koszt: 15-20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullhearthalf (4,50)
Oglądano: 5152 razy

Panna cotta z rumem


Składniki:
- 10 białek jajek
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 500 ml śmietanki 36% (lub 30%)
- 250 ml śmietanki 18%
- 50 ml białego rumu

Przepis:
Szklankę cukru podgrzewać stale mieszając, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Połowę powstałego w ten sposób gorącego karmelu wylać na blachę (ok 35x25 cm) i odstawić do stężenia. Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Następnie dodać obydwie śmietany i mieszać około 5 minut, aż powstanie gładka masa. Wlać rum i ponownie wymieszać. Wszystko wyłożyć na karmel. Do dużej blachy wylać do połowy wysokości wodę. Włożyć do niej blachę z masą śmietanową. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 160 stopni. Odstawić do stężenia na co najmniej 5 godzin. Deser pokroić na kawałki i ułożyć spodem do góry na talerze. Resztą karmelu udekorować deser.

Natalina-miniatura-50
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery
Dodano: 2011-12-04 przez: Natalina (2370) rhatrhatrhat
Pokaż wszystkie przepisy użytkownika Natalina

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Podziel się przepisem z innymi:

                 

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-03-15 - 09:41
Nick: ~a co zżółtkami

a co robimy z żółtkami - to przecież byłaby znista ich nie wykozystac


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:



 Podobne przepisy


Gruszki w kremie waniliowym

Czas wykonania: 35 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 2
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 6019 razy



Krakersy na słodko

Czas wykonania: 30 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 4
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 11694 razy



Deser z mandarynkami

Czas wykonania: 5 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 2
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart-full
Oglądano: 5816 razy



Kaszka z jagodami

Czas wykonania: 15 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 2
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullhearthalf
Oglądano: 2282 razy



Gofry cynamonowe

Czas wykonania: 40 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 5
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullhearthalf
Oglądano: 2598 razy



Jabłka nadziewane ryżem

Czas wykonania: 30 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 2
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart34
Oglądano: 5299 razy



Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu