×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

UdanePrzepisy.pl

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Panna cotta z rumem

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
20-25 zł60 min4/554.66484
Panna cotta z rumem

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek
SKŁADNIKI
- 10 białek jajek
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 500 ml śmietanki 36% (lub 30%)
- 250 ml śmietanki 18%
- 50 ml białego rumu
PRZEPIS
Szklankę cukru podgrzewać stale mieszając, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Połowę powstałego w ten sposób gorącego karmelu wylać na blachę (ok 35x25 cm) i odstawić do stężenia. Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Następnie dodać obydwie śmietany i mieszać około 5 minut, aż powstanie gładka masa. Wlać rum i ponownie wymieszać. Wszystko wyłożyć na karmel. Do dużej blachy wylać do połowy wysokości wodę. Włożyć do niej blachę z masą śmietanową. Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 160 stopni. Odstawić do stężenia na co najmniej 5 godzin. Deser pokroić na kawałki i ułożyć spodem do góry na talerze. Resztą karmelu udekorować deser.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-03-15 - 09:41
Nick: ~a co zżółtkami

a co robimy z żółtkami - to przecież byłaby znista ich nie wykozystac


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Polityka prywatności  |   Regulamin i polityka serwisu