×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Napoleonka

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł180 min3/51544379
Napoleonka

Składniki:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna do pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto: Margarynę posiekać, dodać mąkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Odstawić je na 2 godziny do lodówki, a następnie podzielić na dwie części i rozwałkować. Przełożyć na blachy wyłożone papierem. Piec 20-30 minut na złoty kolor.
Masa: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko wymieszać z jajkami i mąkami, wlać powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając gotować, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Kiedy wystygnie utrzeć z margaryną i przełożyć nim ciasta. Posypać cukrem pudrem. Ciasto rozwarstwia się tak jak ciasto francuskie.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu