×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Muffinki Oreo

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 20 zł60 min2/5125183
Muffinki Oreo

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 8 ciasteczek oreo (+ 2 na posypanie ciasta)
- czekoladowe kropelki/dropsy

Krem:

- 1,25 szklanki masła, temperatura pokojowa
- 4,5-5 szklanek cukru pudru
- szczypta soli
- 0,5 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3,5 łyżki mleka lub śmietany
- 1 tabliczka białej czekolady
- 6 ciasteczek oreo do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto:

1. Najpierw do miski wsypujemy i dokładnie mieszamy suche składniki (2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia oraz 4 łyżki kakao).

2. Następnie w osobnej misce starannie mieszamy mokre składniki: pół szklanki oleju, 1 szklankę maślanki i 1 jajko.

3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre składniki i mieszamy wszystko razem delikatnie łyżką, ale tak by wszystkie składniki starannie się połączyły.

4. Do połączonych składników dodajemy posiekane ciasteczka oreo i jeszcze raz mieszamy.

5. Masę nakładamy do foremek i posypujemy kawałkami czekolady i oreo.

6. Muffinki wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Krem:

7. Za pomocą miksera ubijamy masło (średnia prędkość), aż masło stanie się puszyste (około 3 minut).

8. Dodajemy stopniowo cukier puder (po 1 szklance na raz, mieszając z małą prędkością po każdym dodaniu).

9. Następnie dodajemy sól, ekstrakt waniliowy i mleko; mieszamy na niskiej prędkości, aż wszystko dobrze się połączy.

10. Używając łaźni wodnej lub kuchenki mikrofalowej, rozpuszczamy białą czekoladę i wlewamy do masy.

11. Wszystko mieszamy razem na średniej prędkości przez 3-4 minuty lub do momentu dobrego połączenia. (Uwaga: jeśli chcesz aby krem był rzadszy, dodaj dodatkową łyżkę mleka. Aby uzyskać sztywniejszy krem, dodaj dodatkowo 1/4 szklanki cukru pudru).

12. Używając szprycy lub rękawa cukierniczego nanosimy krem na każdą babeczkę i dekorujemy ciasteczkiem oreo.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu