×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Marmoladki

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł180 min3/554.38320
Marmoladki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 2 kg jabłka
- 1 kg cukier
- oliwa
- cukier puder

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Przełożyć do garnka, zalać odrobiną wody i gotować, mieszając (aby się nie przypaliły) aż zaczną się rozpadać i powstanie z nich papka. Następnie dodać cukier i jeszcze 5 minut gotować, stale mieszając. Mus powinien być gęsty. Lekko przestudzoną masę wylać na pergamin natłuszczony oliwą i rozprowadzić równo na grubość ok 3 cm. Gdy masa zastygnie, wykroić prostokątne kawałki, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Suszyć je przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Przechowywać w szklanym słoiku.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-03-07 - 16:03
Nick: ilka_86 (3236) bhat

Bardzo zaintrygował mnie ten przepis, zapisuję oczywiście i mam nadzieję, że wkrótce wypróbuję:) Ciekawe czy można użyć jabłek ze słoika (mam taki mus z papierówek:)


Dodano: 2011-03-06 - 12:19
Nick: blagro1 (275) yhatyhat

Świetny pomysł. Szybkie i na pewno smakowite. Jeszcze dziś postaram się to wypróbować. Oczywiście wysoka ocena.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu