Udane przepisy Porady kulinarne 🔍
X
Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:

Przepis - Makowiec zwijany

Makowiec zwijany

Czas: 60 min
Trudność: 3/5

Dla osób: 10
Koszt: pow. 20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart14 (4,19)
Oglądano: 11478 razy

Makowiec zwijany


Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 60 g drożdży
- 4 czubate łyżki cukru
- niepełna szklanka wody
Mak:
- 500 g zmielonego maku
- 250 g cukru
- olejek migdałowy
- 2 białka
Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g mąki

Przepis:
Z podanych składników wychodzą dwa makowce.
Ciasto: Drożdże rozkruszyć z cukrem dodać 2-3 łyżki letniej wody i odstawić na 20 minut. Żółtka roztrzepać z pozostałą wodą, wsypać mąkę, dodać margarynę oraz drożdże i wszystko dobrze zagnieść. Uzyskane w ten sposób ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
Mak: Białka ubić z cukrem. Następnie dodać je do maku, dodać również olejek i wymieszać.
Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą i zagnieść.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak, zwinąć je w rulon i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wierzch posypać kruszonką. Piec około 40-45 minut w 180 stopni.
Zamiast kruszonki można gotowy makowiec polać lukrem.

Pysia-miniatura-50
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Dodano: 2010-11-02 przez: Pysia (3941) bhat
Pokaż wszystkie przepisy użytkownika Pysia

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2010-12-03 - 20:58
Nick: ~gość

pycha


brak_zdjecia_K-50Dodano: 2011-12-01 - 16:53
Nick: gosiek (153) yhat

najbardziej przeze mnie lubiany z makowców, u nas na Boże Narodzenie punkt obowiązkowy w liczbie 4!!! takich zwojów, zajadamy się nim do oporu


Dodano: 2011-12-05 - 16:38
Nick: ~Wala

W tym przepisie nie ma tluszczu, miodu, kakao, bakalie do maku. Dlaczego?


Dodano: 2012-10-31 - 03:42
Nick: ~żarłoczek

W makowcu zbyteczny jest miód,bakalie. Kakao, to juz profanacja! Są zwolennicy namoczonych rodzynek, ale to już też dziwna fantazja (do makowca)! Tłuszcz jest w składnikach. Przepis dobry,ja wybieram lukier. Z kruszonką nigdy nie widziałam.


Dodano: 2012-12-08 - 22:24
Nick: ~marta

czyli żeby wyszedł 1 makowiec to trzeba dać wszystkiego po połowie ? ; >


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:



 Podobne przepisy


Makowiec zawijany w kruche ciasto

Czas wykonania: 90 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart-full
Oglądano: 5617 razy



Ciasto czekoladowe z białek

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 10
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 11227 razy



Placek marczello

Czas wykonania: 50 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 35265 razy



Tort ptasie mleczko ® z galaretką

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 6
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 20966 razy



Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas wykonania: 100 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 10
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 5727 razy



Sernik na zimno z brzoskwiniami

Czas wykonania: 30 min
Trudność: 3/5
Dla osób: 6
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullhearthalf
Oglądano: 18083 razy



Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu