×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Lasagne z mięsem mielonym

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-20 zł70 min2/564.713436
Lasagne z mięsem mielonym

Składniki:

- opakowanie makaronu lasagne
- 50 dag mielonego mięsa
- 8 pieczarek
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów z zalewą
- 10 dag sera żółtego
- przyprawa do mielonego mięsa
- przyprawa do kebabu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sos beszamelowy:
- 4 dag masła
- 4 dag mąki
- 750 ml mleka
- 1 kostka rosołowa
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażyć warzywa, potem dodać mięso, chwilę razem smażyć. Następnie dodać przyprawy i pomidory z puszki, smażyć razem 15 minut. Makaron lasagne gotować w dużej ilości wody przez 2 minuty.
Sos beszamelowy: Masło roztopić, oprószyć mąką, mieszając dodać mleko. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i kostką rosołową.
Trochę sosu nalać na dno formy żaroodpornej. Wyłożyć dno płatami lasagne, przełożyć mięsem z warzywami i postępować tak do wyczerpania składników. Na koniec posypać startym serem i zalać sosem beszamelowym. Zapiekać 40 minut w 170 stopniach.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Makarony i ryż

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-06-10 - 19:17
Nick: magda123 (729) rhat

Pyszny i rozpływający się w ustach sosik pomidorowy z kawałkami mięska. Idealny pomysł na sobotnią kolację z bliskimi. Pozdrawiam!


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu