×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Krem karmelowy

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
1-5 zł25 min3/544.98358
Krem karmelowy

Składniki:

- 1/2l mleka
- 100 g cukru
- szklanka śmietany 30%
- 35 g mąki
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:

Cukier podgrzewać stale mieszając, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Ostrożnie dodać 4 łyżki wody i prawie całe mleko, sól i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać w reszcie mleka tak, aby nie było grudek. Następnie dodać je powoli, mieszając do wrzącego mleka karmelowego i podgrzewać aż do zgęstnienia. Tak uzyskany krem schłodzić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Śmietanę ubić. Odłożyć 4 łyżeczki do dekoracji, a resztę dodać do zimnego kremu i wymieszać. Kremem napełnić pucharki i ozdobić śmietaną. Można także posypać posiekanymi orzechami. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2010-08-31 - 09:11
Nick: Beatka (763) rhat

Prosty, a jednak bardzo pyszny przepis. Ja tam daję na niego 5. Idealny na deserek dla gości jako alternatywa dla lodów w okresie zimowym.


Dodano: 2010-08-31 - 01:23
Nick: Pysia (3941) bhat

Nie sądziłam, że można samemu przyrządzić tak dobry deserek, sam rozpływa się w ustach. Moje dzieciaczki były po prostu wniebowzięte:-)


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu