×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Kompot z gruszek

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł30 min2/553.216589
Kompot z gruszek

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 1 kilogram gruszek
- 70-80 dkg cukru
- 1 litr wody

Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Obrane owoce najlepiej trzymać w wodzie z kilkoma kroplami soku z cytryny, gdyż wtedy nie sczernieją. Następnie gruszki gotować aż będą miękkie w celu łatwiejszego włożenia do słoika. Do wody dodać cukier i zagotować. Można dodać dla polepszenia smaku odrobinę kwasku cytrynowego. Gorącym syropem napełniać słoiki z ułożonymi w nich gruszkami, zamknąć szczelnie słoje i pasteryzować przez 25-30 minut, wstawiając do wody o podobnej temperaturze jak ich zawartość.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Przetwory

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu