×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Kalafior zapiekany w serze

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł50 min2/544.59635
Kalafior zapiekany w serze

Składniki:

- 800 g kalafiora
- 100 g sera żółtego najlepiej ementalera
- 75 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę dodając szczyptę soli. Do gotującej wody włożyć kalafiora i na małym ogniu gotować 15 minut. Następnie kalafior wyjąć i osączyć. Zagotować 1/2 szklanki wody z masłem i odrobiną soli. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Do ciasta dodać jajka i wymieszać, a później dodać ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kalafior ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i zalać serowym kremem. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut aż powierzchnia nabierze jasnozłotego koloru.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z warzyw

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-02-08 - 17:27
Nick: Melisa (3301) bhat

Zgadzam się, że wygląda smakowicie i w najbliższym czasie będzie gościł na moim stole właśnie taki kalafior zapiekany w serze, napewno jest smaczny.


Dodano: 2010-12-07 - 21:24
Nick: mania (2624) rhatrhatrhatrhat

Bardzo lubie kalafiora , ale z serem zapiekanego jeszcze nie jadlam , wyglada bardzo smakowicie.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu