×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jajka po benedyktyńsku

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
15-20 zł20 min3/525257
Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 2 bułki
- 4 jajka
- 4 plastry szynki lub 8 plastrów boczku
- masło
- łyżka octu

Opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Składniki na sos holenderski:

- 3 żółtka
- 1/2 szklanki masła
- 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Sos holenderski:

1. Roztop masło w rondelku.

2. Żółtka umieść w blenderze kielichowym lub misce w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do żółtek dodaj sok z cytryny i zalej gorącym masłem. Miksuj, aż masa zrobi się kremowa.

3. Dodaj pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku.



Jajka po benedyktyńsku

1. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Jajka wbij do oddzielnych małych miseczek lub filiżanek - ułatwi to Tobie wlewanie jajek do wody. Wodę zamieszaj delikatnie łyżką, by powstał mały wir, w który należy delikatnie wlać jajko. Jajka gotuj przez ok. 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Postępuj w taki sposób, z każdym następnym jajkiem. Jajka wyjmuj łyżką cedzakową.

2. W międzyczasie przetnij bułki na pół, posmaruj masłem i włóż do piekarnika/na grill lub użyj tostera, by stały się chrupkie i rumiane.

3. Na patelni podsmaż plastry szynki lub boczku. Tak przygotowane plastry umieść na wcześniej podpieczonych bukłakach.

4. Gotowe jajka ułóż na bułce z plastrem szynki.

5. Danie polej sosem holenderskim i posyp odrobiną szczypiorku lub natki pietruszki.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu