| ||||||||||||||
... lub wpisz: | ||||||||||||||
Jagody
![]() Oceń ten przepis:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Składniki:- 1 l jagód- 6 łyżek cukru Przygotowanie:Jagody umyć i włożyć do 2 pół litrowych słoików. Wsypać do każdego po 3 łyżki cukru, najlepiej włożyć pół słoika jagód, cukier i resztę owoców. Dobrze zakręcić słoiczki. Do większego garnka na dno włożyć ręcznik kuchenny, a potem słoiki. Zalać zimną wodą do szyjek. Zagotować. Gdy woda zacznie się gotować można zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10-15 minut. Wygasić i zostawić słoiki kilka minut w wodzie. Gdy będą letnie wyjąć i delikatnie przechylić do góry nogami. Odstawić tak do wystygnięcia.W ten sposób zaprawione jagody idealnie nadają się do zupy, kaszki, klusek czy deserów. Zobacz inne przepisy z kategorii: Przetwory
Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne! KomentarzeDodano: 2011-12-01 - 16:01 Nick: gosiek (153) ![]() A ja przypominam sobie zajadane z wielkim apetytem pierożki z jagodami i gęstą śmietaną kremówką, niestety w moich okolicach nie rosną jagódki :-(((( Dodano: 2011-03-06 - 15:46 Nick: Melisa (3301) ![]() Fajny przepis na jagody, przypominają mi się właśnie takie jagody, które kiedyś jadłam z kaszą manną na gęsto, warto zrobić ponownie i przypomnieć dawne smaki :) Dodaj komentarz do przepisu!
|