×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jagody

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł40 min1/5447192
Jagody

Składniki:

- 1 l jagód
- 6 łyżek cukru

Przygotowanie:

Jagody umyć i włożyć do 2 pół litrowych słoików. Wsypać do każdego po 3 łyżki cukru, najlepiej włożyć pół słoika jagód, cukier i resztę owoców. Dobrze zakręcić słoiczki. Do większego garnka na dno włożyć ręcznik kuchenny, a potem słoiki. Zalać zimną wodą do szyjek. Zagotować. Gdy woda zacznie się gotować można zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10-15 minut. Wygasić i zostawić słoiki kilka minut w wodzie. Gdy będą letnie wyjąć i delikatnie przechylić do góry nogami. Odstawić tak do wystygnięcia.
W ten sposób zaprawione jagody idealnie nadają się do zupy, kaszki, klusek czy deserów.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Przetwory

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-12-01 - 16:01
Nick: gosiek (153) yhat

A ja przypominam sobie zajadane z wielkim apetytem pierożki z jagodami i gęstą śmietaną kremówką, niestety w moich okolicach nie rosną jagódki :-((((


Dodano: 2011-03-06 - 15:46
Nick: Melisa (3301) bhat

Fajny przepis na jagody, przypominają mi się właśnie takie jagody, które kiedyś jadłam z kaszą manną na gęsto, warto zrobić ponownie i przypomnieć dawne smaki :)


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu