×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jabłka w cieście

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł30 min1/554.74371
Jabłka w cieście

Składniki:

- 500 ml zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 40 dag mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- tłuszcz do smażenia
- 1 kg jabłek

Przygotowanie:

Do zsiadłego mleka wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukru, sodę oczyszczoną, lekko zamieszać. Następnie wsypać mąkę, połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w 0,5 cm krążki. Tak przygotowane jabłka z obydwu stron obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można podawać posypane cukrem pudrem lub z innymi dodatkami, np. z polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-11-05 - 15:44
Nick: ~Justyna

Nigdy nie dodawałam cukru pudru i sody, jak nie mam kwaśnego mleka, to może być i słodkie, ale zawsze dodaję proszek do pieczenia. Jabłka wrzucam do ciasta i dopiero takie ciasto z jabłkiem nalewką wylewam na patelnię. Bez proszku do pieczenia Twoje placki wyobrażam sobie chude jak naleśniki, moje placuszki są pulchniutkie.


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu