×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Frykadelki w sosie grzybowym

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł50 min2/5446408
Frykadelki w sosie grzybowym

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 1 łyżeczka musztardy
- mała bułka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- przyprawa do mielonego mięsa
- przyprawa do kebabu
Sos:
- 4 suszone grzyby
- łyżeczka masła
- łyżka mąki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśnięto bułkę, jajko, sól i przyprawy, wyrobić jednolitą masę mięsną. Uformować z niej krążki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Na każdym położyć plasterek boczku, posmarować cienko musztardą, zwinąć, obtoczyć w bułce i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Sos: Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Frykadelki ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, posolić i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Następnie wyjąć mięso. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i chwilkę smażyć. Powstałą zasmażkę dodać do wywaru, w którym duszone było mięso. Chwilkę gotować cały czas mieszając.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Mięsne

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu