HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Przepis - Fondue szwajcarskie

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Fondue szwajcarskie

Czas: 25 min
Trudność: 3/5

Dla osób: 4
Koszt: 15-20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart14 (4,13)
Oglądano: 2813 razy


Składniki:
- 300 g sera edamskiego
- 300 g goudy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- kieliszek wódki lub likieru wiśniowego
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku
- pieprz
- bagietka

Przepis:
Czosnkiem natrzeć specjalny kociołek lub kamionkowe naczynie żaroodporne. Wlać wino. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypywać powoli sery do podgrzanego wina, stale mieszając, aby masa topiła się równomiernie. Gdy całość będzie już płynna, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wódką, zagotować, przyprawić estragonem oraz małą szczyptą pieprzu. Bagietkę pokroić w kostkę o boku 1,5 cm i podać osobno w koszyczku. Fondue powinno się popijać winem tej samej marki, której użyto do roztopienia sera.

Weronika-miniatura-50
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z jaj i sera
Dodano: 2010-08-21 przez: Weronika belka przepisy

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Podziel się przepisem z innymi:

                 

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2012-08-17 - 15:47
Nick: ~leon

Palce lizać, ale bez wódki


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:



 Podobne przepisy


Twarożek czosnkowy

Czas wykonania: 10 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 4
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullhearthalf
Oglądano: 2966 razy



Twarożek z kminkiem

Czas wykonania: 15 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 3
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart-full
Oglądano: 2755 razy



Twarożek z papryką

Czas wykonania: 10 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 2
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart-full
Oglądano: 3876 razy



Twarożek z pomidorem i bazylią

Czas wykonania: 20 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 4
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart34
Oglądano: 3984 razy



Cebula z jajkami

Czas wykonania: 25 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 2
Koszt: 1-5 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart34
Oglądano: 5865 razy



Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu