×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Domowe lody jagodowe

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
pow. 20 zł60 min2/5125204
Domowe lody jagodowe

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Składniki:

- 2 szklanki jagód
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 mL schłodzonej śmietanki kremówki 30- 36%
- 1 puszka schłodzonego słodkiego mleka skondensowanego

Przygotowanie:

1. Jagody blendujemy, a następnie przekładamy do średniej wielkości rondla i umieszczamy na średnim ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez około 15 minut do lekkiego zgęstnienia.

2. Gotowe jagody umieszczamy w lodówce na 30-60 minut w celu schłodzenia.

3. W wysokim naczyniu za pomocą miksera ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Dodajemy mleko skondensowane i delikatnie mieszamy składniki za pomocą szpatułki. Następnie dodajemy schłodzone puree z jagód i ponownie delikatnie mieszamy.

4. Gotową masę przenosimy do foremki keksówki i umieszczamy w zamrażalniku na ok 5 - 6 godzin, aż lody delikatnie stwardnieją.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu