×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Deser jogurtowo-truskawkowy

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
1-5 zł90 min3/544.58495
Deser jogurtowo-truskawkowy

Składniki:

- 1 duży jogurt naturalny
- 1 1/2 szklanki truskawek
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 torebki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i pozostawić, aby napęczniała. Truskawki rozdrobnić widelcem lub blenderem. Żółtka zmiksować mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Do żelatyny dolać odrobinę wody i rozpuścić ją na małym ogniu. Następnie dodać do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać jogurt i zmiksować wszystko. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać truskawki i włożyć na około 5 minut do lodówki. Następnie wyjąć i krótką chwilę ubijać. Przelać do naczynek i włożyć do lodówki, aby zgęstniała. Masę bez truskawek trzymamy w temperaturze pokojowej i od czasu do czasu mieszamy. Gdy krem truskawkowy już zgęstniał wlewamy na niego masę waniliową i wkładamy ponownie do lodówki. Truskawki można zastąpić innymi owocami np. jagodami, malinami, porzeczkami.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Desery

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2015-02-28 - 14:32
Nick: ~marysia

bardzo smaczny polecam pyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu