×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Cytrynowa babka drożdżowa

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
5-10 zł80 min2/564.26244
Cytrynowa babka drożdżowa

Składniki:

- 20 dag mąki
- 130 ml mleka
- 3 żółtka z jajek
- 5 dag rodzynek
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 4 łyki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut, gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodać żółtka, cukry, przesianą mąkę i sól, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione ale nie gorące masło, oliwę, rodzynki oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i włożyć do niej ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu