×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudność\Trudność"Dla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł90 min2/5103.542594
Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

Składniki:

- 5-6 bananów
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- dżem
Ciemny biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 150 g drobnego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka posłodzonej kawy z mlekiem
Krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- półtorej tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Ciemny biszkopt: Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, dodać do masy. Następnie dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Ostudzone ciasto, przekroić wzdłuż na dwa płaty. Nasączyć obydwa ostudzoną kawą z dodatkiem mleka.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Jeden placek posmarować dżemem, potem ułożyć banany przecięte wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć krem. Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2014-02-09 - 16:59
Nick: ~ania2605

ja banany zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam tężejącą galaretkę. Wygląda i smakuje lepiej.Tak robię bananowca,fajny latem ( przepis na dużą tortownicę)1,5 kostki masła,0,5 szkl.pudru, 1kg bananów, 3 jajka, 6 galaretek (3 kolory,po 2 szt), biszkopt cieniutki,może być gotowy, Masło,puder i żółtka ucieramy, dodajemy zmielone banany oraz tężejącą galaretkę - 2szt na 0.5l. wody. Wykładamy wszystko w tortownicy na biszkopcie i do lodówki. Ubijamy pianę, dodajemy 2 kolor galaretki 2 szt na 0,5l wody, wykładamy na masę bananową i do lodówki.Po chwili układamy na wierzchu pokrojone w plastry banany i zalewamy 3 kolorem galaretki i do lodówki. Tężeje szybko, więc wbrew pozorom nie ma dużo roboty. Jest to przepis Ewa gotuje


Dodano: 2012-05-07 - 07:21
Nick: ~Sylwia

mi również wyszedł zakalec!!


Dodano: 2012-02-10 - 18:39
Nick: ~angela

genialny przepis :)) ciasto rewelacyjne


Dodano: 2011-12-04 - 17:45
Nick: ~olla

nie wiem dlaczego ale wyszedł mi zakalec:(


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu