HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Przepis - Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

Czas: 90 min
Trudność: 2/5

Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullhearthalfheartempty (3,51)
Oglądano: 42147 razy

Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe


Składniki:
- 5-6 bananów
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- dżem
Ciemny biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 150 g drobnego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka posłodzonej kawy z mlekiem
Krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- półtorej tabliczki mlecznej czekolady

Przepis:
Ciemny biszkopt: Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, dodać do masy. Następnie dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Ostudzone ciasto, przekroić wzdłuż na dwa płaty. Nasączyć obydwa ostudzoną kawą z dodatkiem mleka.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Jeden placek posmarować dżemem, potem ułożyć banany przecięte wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć krem. Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić.

brak_zdjecia_K_50
Zobacz inne przepisy z kategorii: Wypieki
Dodano: 2011-03-13 przez: ilka_86 (3236) bhat
Pokaż wszystkie przepisy użytkownika ilka_86

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Podziel się przepisem z innymi:

                 

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2011-12-04 - 17:45
Nick: ~olla

nie wiem dlaczego ale wyszedł mi zakalec:(


Dodano: 2012-02-10 - 18:39
Nick: ~angela

genialny przepis :)) ciasto rewelacyjne


Dodano: 2012-05-07 - 07:21
Nick: ~Sylwia

mi również wyszedł zakalec!!


Dodano: 2014-02-09 - 16:59
Nick: ~ania2605

ja banany zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam tężejącą galaretkę. Wygląda i smakuje lepiej.Tak robię bananowca,fajny latem ( przepis na dużą tortownicę)1,5 kostki masła,0,5 szkl.pudru, 1kg bananów, 3 jajka, 6 galaretek (3 kolory,po 2 szt), biszkopt cieniutki,może być gotowy, Masło,puder i żółtka ucieramy, dodajemy zmielone banany oraz tężejącą galaretkę - 2szt na 0.5l. wody. Wykładamy wszystko w tortownicy na biszkopcie i do lodówki. Ubijamy pianę, dodajemy 2 kolor galaretki 2 szt na 0,5l wody, wykładamy na masę bananową i do lodówki.Po chwili układamy na wierzchu pokrojone w plastry banany i zalewamy 3 kolorem galaretki i do lodówki. Tężeje szybko, więc wbrew pozorom nie ma dużo roboty. Jest to przepis Ewa gotuje


Dodano: 2018-06-05 - 23:27
Nick: ~billige fodboldtr?jer

Wow cuz this is great work! Congrats and keep it up. billige fodboldtr?jer http://www.ipces.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=246441


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:



 Podobne przepisy


Tort serowy z jagodami

Czas wykonania: 50 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 6
Koszt: 15-20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 4505 razy



Babka na majonezie

Czas wykonania: 65 min
Trudność: 1/5
Dla osób: 6
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullhearthalfheartempty
Oglądano: 4750 razy



Placek z dwoma kolorami

Czas wykonania: 70 min
Trudność: 5/5
Dla osób: 10
Koszt: pow. 20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 6344 razy



Piernik złocisty

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 5/5
Dla osób: 10
Koszt: 15-20 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheartempty
Oglądano: 3772 razy



Placek skubaniec

Czas wykonania: 60 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 10
Koszt: 5-10 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart34heartempty
Oglądano: 11715 razy



Placek z kremem orzechowym

Czas wykonania: 50 min
Trudność: 2/5
Dla osób: 10
Koszt: 10-15 zł

Ocena: heart-fullheart-fullheart-fullheart-fullheart14
Oglądano: 8092 razy



Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu