×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Bakłażan nadziewany mięsem mielonym

KosztKosztCzas wykonaniaCzas wykonaniaTrudnośćTrudnośćDla osóbIlość osóbOcenaOcena PopularnośćPopularność
10-15 zł55 min2/544.51880
Bakłażan nadziewany mięsem mielonym

Składniki:

- 2 bakłażany
- 400 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 ser mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Ser pokroić w plastry lub w kostkę. Bakłażany przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ i oprószyć wnętrze solą. Odstawić je na 20 minut. Połowę miąższu również oprószyć solą i odstawić, resztę niestety można wyrzucić lub wykorzystać do jakiegoś innego dania. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bakłażany oraz miąższ opłukać wodą. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, miąższ oraz 2 garście posiekanych listków bazylii. Całość smażyć około 8 minut. Bakłażany ponownie delikatnie oprószyć solą i napełnić farszem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ułożyć na nich ser i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści.
Zobacz inne przepisy z kategorii: Dania z warzyw

Oceń ten przepis:

obrazekobrazekobrazekobrazekobrazek

Spodobał Ci się przepis? Podziel się z innymi! Kliknij na poniższe, skopiuj i wyślij znajomym poniższy link na e-maila, forum, blog, gg lub inne!





Komentarze

Dodano: 2015-07-18 - 20:59
Nick: Weronika (1) ystar

pycha


Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza:
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu