HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Sposoby gotowania ryżu

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Sposoby gotowania ryżu


Najpopularniejsze metody gotowania ryżu:

-po kreolsku - gotuje się w dużej ilości wody, wsypując umyty ryż na osolony wrzątek i przelewając po ugotowaniu strumieniem zimnej bieżącej wody

-po chińsku - umyty i osączony ryż wkłada się do garnka o grubym dnie, zalewa taką ilością zimnej wody, aby sięgała 2-3 cm ponad poziom ryżu, wolno gotuje bez przykrycia i bez mieszania, aż woda zupełnie się wygotuje, a ryż będzie wilgotny, po czym przykrywa się i zostawia na 5-10 minut na niewielkim ogniu, aby ryż doszedł

-po indyjsku - najpierw moczy się ryż przez 3-4 godziny (a najlepiej przez całą noc) w zimnej wodzie, odcedza, przesypuje do naczynia z dziurkami i gotuje na parze

-pilaw - ryż najpierw się obsmaża, a później gotuje

-na mleku - najpierw należy ryż obgotować przez 4-5 minut w dużej ilości wody, następnie trzeba go odcedzić, przesypać do rondla o grubym dnie, zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu 15-25 minut na pół przykryty



Oglądano: 8676 razyDodano: 2010-07-26

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

jak ugotować ryż, gotowanie ryżu, jak gotować ryż, gotowanie po kreolsku, gotowanie po chińsku, gotowanie po indyjsku, ryż na mleku, ryż pilaw, moczenie ryżu, ile czasu gotuje się ryż

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu