HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Przechowywanie mleka

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Przechowywanie mleka


Są dwa rodzaje mleka: pasteryzowane inaczej świeże oraz UHT. Po otwarciu opakowania mleko pasteryzowane można przechowywać w lodówce przez 48 godzin, ale w temperaturze nie wyższej niż 5 stopni Celsjusza. Przed spożyciem należy je koniecznie przegotować, co też przy okazji wydłuża okres jego przydatności. Mleko UHT ma dłuższy okres trwałości.
Mleko zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy A i D oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, sód i magnez.
Osoba dorosła powinna wypijać codziennie litr mleka lub napojów mlecznych. Dla odmiany można wypić 2,5 szklanki mleka i dodatkowo zjeść 50 g białego sera lub plasterek żółtego. Dzieciom i młodzieży należy podawać mleko pełne, natomiast ludziom starszym odtłuszczone.
Osoby źle przyswajające mleko krowie mogą je zastąpić kozim lub sojowym. Mleko powinno się gotować w garnku emaliowanym lub ze stali nierdzewnej. Nie powinno się go przechowywać w przezroczystym naczyniu, gdyż wówczas wiele jego składników ulega zniszczeniu.



Oglądano: 5379 razyDodano: 2010-06-28

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

rodzaje mleka, jak przechowywać mleko, temperatura przechowywania mleka, trwałość mleka, okres trwałości mleka, witaminy w mleku, spożycie mleka, mleko przechowywanie, mleko kozie, mleko sojowe, przegotowywanie mleka, gotowanie mleka

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu