×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Poprawne mrożenie mięsa

Mięso szczelnie zawinąć w folię zaraz po przyniesieniu ze sklepu. Plastry mięsa warto przełożyć nawoskowanym papierem, aby łatwiej je było oddzielić od siebie podczas rozmrażania.
Jeśli chcemy zamrozić więcej niż 1 kg mięsa to zamrażalnik należy nastawić na najwyższy stopień mrożenia, dzięki czemu mięso szybciej się zamrozi. Powolne zamrażanie niszczy włókna w mięsie i w trakcie rozmrażania wycieka z niego cały sok.
Chudą wołowinę można przechowywać 10-12 miesięcy, cielęcinę do 9 miesięcy, wieprzowinę do 8 miesięcy. Kiełbasę do grillowania, słoninę oraz tłuste mięso przechowywać nie dłużej niż 4 miesiące.
Mięso rozmrażać w lodówce (należy przeznaczyć 1,5 godziny na każdy centymetr grubości). Aby mięso było soczyste, należy je kroić i przygotowywać dopiero po całkowitym rozmrożeniu. Natomiast tłuste kawałki mięsa można poddawać obróbce kulinarnej na wpół zamrożone. Mięso zamrożone w szczelnym opakowaniu można szybko rozmrozić w zimnej wodzie. Inne metody rozmrażania obniżają jakość mięsa.
Oglądano: 18024 razy
Dodano: 2010-08-23
Tagi: zamrażanie mięsa, jak mrozić mięso, mrożenie mięsa, jak zamrażać mięso, rozmrażanie mięsa, przechowywanie mięsa w lodówce, jak rozmrażać


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu