HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Poprawne mrożenie mięsa

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


Poprawne mrożenie mięsa


Mięso szczelnie zawinąć w folię zaraz po przyniesieniu ze sklepu. Plastry mięsa warto przełożyć nawoskowanym papierem, aby łatwiej je było oddzielić od siebie podczas rozmrażania.
Jeśli chcemy zamrozić więcej niż 1 kg mięsa to zamrażalnik należy nastawić na najwyższy stopień mrożenia, dzięki czemu mięso szybciej się zamrozi. Powolne zamrażanie niszczy włókna w mięsie i w trakcie rozmrażania wycieka z niego cały sok.
Chudą wołowinę można przechowywać 10-12 miesięcy, cielęcinę do 9 miesięcy, wieprzowinę do 8 miesięcy. Kiełbasę do grillowania, słoninę oraz tłuste mięso przechowywać nie dłużej niż 4 miesiące.
Mięso rozmrażać w lodówce (należy przeznaczyć 1,5 godziny na każdy centymetr grubości). Aby mięso było soczyste, należy je kroić i przygotowywać dopiero po całkowitym rozmrożeniu. Natomiast tłuste kawałki mięsa można poddawać obróbce kulinarnej na wpół zamrożone. Mięso zamrożone w szczelnym opakowaniu można szybko rozmrozić w zimnej wodzie. Inne metody rozmrażania obniżają jakość mięsa.



Oglądano: 13294 razyDodano: 2010-08-23

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

zamrażanie mięsa, jak mrozić mięso, mrożenie mięsa, jak zamrażać mięso, rozmrażanie mięsa, przechowywanie mięsa w lodówce, jak rozmrażać

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością. Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu