HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Pieprz - rodzaje i zastosowanie

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Pieprz - rodzaje i zastosowanie


Pieprz czarny
Jego ziarna mają najostrzejszy aromat ze wszystkich rodzajów pieprzu. Owoce zbiera się, zanim zdążą dojrzeć. Następnie suszy się je na słońcu, a także poddaje fermentacji. Podczas tych procesów uwalnia się enzym, który zmienia barwę otoczki z ciemnobrązowej na czarną.
Ten rodzaj pieprzu jest uniwersalny i stosuje się go np. do zup, sosów, potraw mięsnych, ryb, warzyw czy marynat.

Pieprz biały
Ten rodzaj pieprzu ma łagodniejszy smak, ale zapach intensywniejszy niż pieprz czarny. Do jego produkcji zbiera się dojrzałe owoce. Podczas kąpieli w wodzie pozbawia się je otoczki, a następnie suszy na słońcu.
Dodaje się go do potraw z drobiu, ryb, jaj, jasnych sosów oraz zup.

Pieprz zielony
Ma intensywny, ale krótkotrwały smak. Ziarna do jego produkcji zbiera się w tym samym momencie co do pieprzu czarnego. Po zebraniu jednak poddaje się je liofilizacji czyli suszeniu przez mrożenie.
Stosuje się go do sosów, potraw z drobiu, dań mięsnych, ryb i zup, a także do dekoracji.

Pieprz czerwony
Ma łagodniejszy smak od pieprzu czarnego. Ziarna tego pieprzu są dojrzałymi owocami zakonserwowanymi w solance lub occie. Mogą być też liofilizowane.
Dodaje się go do zup, owoców morza, potraw mięsnych i rybnych, bulionów.



Oglądano: 952 razyDodano: 2015-02-28

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

pieprz, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz zielony, pieprz czerwony, rodzaje pieprzu, typy pieprzu, zastosowanie pieprzu białego, zastosowanie pieprzu zielonego, zastosowanie pieprzu czerwonego

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu