×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Pasteryzacja - co to jest i na czym polega

Pasteryzacja to konserwacja produktów spożywczych za pomocą podgrzewania przez pewien okres czasu w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.
Rodzaje pasteryzacji:
- pasteryzacja na sucho - słoiki ustawić w wysokiej blaszce tak, aby się ze sobą nie stykały, umieścić w zimnym piekarniku, ustawić temperaturę 135 stopni i włączyć piekarnik na około 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim przetwory do całkowitego ostudzenia.
- pasteryzacja na mokro - garnek wyłożyć na dnie ściereczką, aby zamortyzować drgania słoików. Ustawić słoiki tak, aby nie dotykały się nawzajem. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Jeśli przetwory w słoikach są jeszcze gorące, można do garnka nalać ciepłej wody. Gotować na najmniejszym palniku nie dłużej niż 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Pasteryzować można ogórki, owoce, grzyby, dżemy, powidła, itd.
Oglądano: 2001 razy
Dodano: 2015-05-05
Tagi: co to jest pasteryzacja, na czym polega pasteryzacja, pasteryzacja, rodzaje pasteryzacji, co to jest pasteryzacja na sucho, co to jest pasteryzacja na mokro


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu