HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Pasteryzacja - co to jest i na czym polega

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Pasteryzacja - co to jest i na czym polega


Pasteryzacja to konserwacja produktów spożywczych za pomocą podgrzewania przez pewien okres czasu w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.
Rodzaje pasteryzacji:
- pasteryzacja na sucho - słoiki ustawić w wysokiej blaszce tak, aby się ze sobą nie stykały, umieścić w zimnym piekarniku, ustawić temperaturę 135 stopni i włączyć piekarnik na około 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim przetwory do całkowitego ostudzenia.
- pasteryzacja na mokro - garnek wyłożyć na dnie ściereczką, aby zamortyzować drgania słoików. Ustawić słoiki tak, aby nie dotykały się nawzajem. Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików. Jeśli przetwory w słoikach są jeszcze gorące, można do garnka nalać ciepłej wody. Gotować na najmniejszym palniku nie dłużej niż 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Pasteryzować można ogórki, owoce, grzyby, dżemy, powidła, itd.



Oglądano: 1102 razyDodano: 2015-05-05

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

co to jest pasteryzacja, na czym polega pasteryzacja, pasteryzacja, rodzaje pasteryzacji, co to jest pasteryzacja na sucho, co to jest pasteryzacja na mokro

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu