HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Odmiany ziemniaków

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


Odmiany ziemniaków


Zanim ziemniaki stały się powszechne w Europie, upłynęło wprawdzie sporo czasu, ale teraz chyba już nikt nie potrafi wyobrazić sobie kuchni bez nich.
Ziemniaki zawierają bardzo mało tłuszczów i są bez cholesterolu. 100 g ziemniaków to tylko 79 kalorii.
Oto charakterystyka najbardziej znanych odmian, dzięki której dowiemy się także jakie ziemniaki są najlepsze na frytki, jakie do sałatek, a jakie do pieczenia czy piure.

Ziemniaki sałatkowe np. Frezja.
Nie rozsypują się podczas gotowania, zawierają mniej skrobi i mają cienką skórkę. Nadają się do różnego rodzaju sałatek i zapiekanek.

Ziemniaki uniwersalne np. Sokół, Malwa, Irys.
Ugotowane zachowują kształt, nie rozpadają się. Doskonałe na frytki, zapiekanki i do gotowania oraz jako dodatek do potraw z sosami.

Ziemniaki mączyste np. Koral, Janka.
Zawierają wyjątkowo dużo skrobi, mają kruchy, rozpadający się podczas gotowania miąższ. Idealne do zup, ciast, placków, piure i do pieczenia w folii aluminiowej. Przy innych metodach pieczenia łatwo wysychają i rozpadają się.

Odmiany francuskie czyli z czerwoną skórką np. Roseval.
Dostępne są na rynku od sierpnia do października. Ziemniaki uniwersalne o żółtym, aromatycznym miąższu.

Bamberger Hoernle czyli bamberskie różki.
Są ziemniakami uprawianymi w Bawarii w rejonie Bambargu. Wyróżniają się wydłużonym kształtem.

Ziemniaki kleiste Idahoe.
Są olbrzymami wśród kartofli. Wyjątkowo mączyste, idealnie nadają się do pieczenia w piekarniku.



Oglądano: 19671 razyDodano: 2010-08-26

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

typy ziemniaków, rodzaje ziemniaków, ziemniaki najlepsze do frytek, jaki ziemniak do frytek, ziemniaki do sałatek i zapiekanek, jakie są rodzaje ziemniaków, ziemniaki do zup i placków

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

Dodano: 2010-11-08 - 13:10
Nick: ~paywos
najlepsze to są przepisy

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością. Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu