×
koszt czas trudnosc kategorie sortuj

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

udane przepisy logo

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Którą mąkę wybrać - rodzaje i zastosowanie

Mąka to biały proszek powstały ze zmielenia zbóż. W zależności od rodzaju zboża, z którego otrzymano mąkę może być ona zastosowana do różnych celów spożywczych. Oto podstawowy podział mąk:
- mąka tortowa typ 450: najlepsza do biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych,
- krupczatka typ 500: świetna do domowych makaronów i ciast,
- mąka wrocławska typ 500: idealna do ciast, pierogów, kopytek, klusek śląskich czy pyz,
- mąka luksusowa typ 550: nadaje się do babek, ciast drożdżowych, pączków, faworków czy domowych maślanych bułeczek,
- mąka typ 650: najlepsza do pierników, racuchów, naleśników lub wypieku domowego chleba,
- mąka razowa typ 2000: polecana do wypieku pieczywa.
Oglądano: 1815 razy
Dodano: 2015-05-01
Tagi: rodzaje mąki, typy mąki, mąka tortowa, zastosowanie mąki, mąka, mąka krupczatka, mąka wrocławska, mąka luksusowa


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Kontakt  |   Regulamin i polityka serwisu