HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Kilka cennych porad o grillowaniu

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Kilka cennych porad o grillowaniu


Przed pieczeniem najlepiej jest posmarować kratkę grillową olejem, by potrawa nie przyklejała się.
Warto mieć zawsze w zasięgu ręki spryskiwacz z wodą, którym najlepiej jest ugasić ogień powstający w trakcie pieczenia z kapiącego tłuszczu na rozżarzone węgle. Jeśli bowiem nie ugasimy płomienia to smak potrawy może zepsuć zapach spalenizny.
Im większe i grubsze kawałki grillujemy, tym niższa powinna być temperatura ich pieczenia, a więc odsuwamy je jak najdalej od żaru, układamy nad węglami pokrytymi popiołem. Na grillach bez przykrywy w ogóle nie powinno się piec grubo pokrojonego mięsa, gdyż może ono spalić się z wierzchu, a w środku być jeszcze surowe.
Aby nadać specyficzny smak potrawą można rzucić na węgle różne suszone zioła czy wiórki drewna, które należy namoczyć około pół godziny wcześniej w wodzie, ponieważ powinny się one wolno tlić, a nie od razu spłonąć. Można też skropić rozżarzone węgle piwem.
Mięsa, które pieczemy powinno się wcześniej zabejcować w odpowiednich marynatach. Warto też nimi smarować mięso podczas pieczenia.



Oglądano: 1624 razyDodano: 2010-06-28

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

smarowanie kratki olejem, przykleja się do grilla, przyklejanie potraw do kratki grilla, pieczenie na grillu, skuteczne smażenie na gillu, bejcowanie mięsa, smarowanie mięsa

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu