HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Jak wykorzystać resztki jedzenia

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Jak wykorzystać resztki jedzenia


Rocznie wyrzucamy do śmieci aż 9 milionów ton żywności. Problem nasila się w okresie świąt. Oto kilka porad by tego uniknąć.
Pieczywo.
Możesz je ususzyć i zrobić zapas bułki tartej na kilka miesięcy lub zawinąć w folię i zamrozić. Rozmrażaj w piekarniku, lekko skrapiając skórkę. Będzie jak świeże.
Zielenina.
Jeśli jesteś pewna, że zużyjesz ją w ciągu tygodnia to należy ją umyć, osuszyć i w podziurawionej folii włożyć do lodówki. Natkę i koperek możesz posiekać i zamrozić.
Ryby.
Rybę w galarecie i śledzie marynowane przełóż do zamykanych pojemników i wstaw do lodówki (wytrzymają 5-6 dni). Resztki smażonych ryb zalej lekką zalewą octową. Przechowuj przez tydzień, podawaj na zimno.
Mięsa i wędliny.
Pieczeń, zrazy itp. mogą leżeć w zamrażarce kilka miesięcy, a w lodówce kilka dni. Wędlinę ze sklepu, która szybko się psuje, pokrój w kostkę , podsmaż z cebulką i włóż w pojemniku do lodówki. Wykorzystaj do zapiekanek i pizzy.
Ciasta i desery.
Ciasteczka schowaj w szczelnym pudełku do szafki. Wytrzymają nawet 2 miesiące. Piernik możesz przechowywać w chłodzie w folii aluminiowej 2-3 tygodnie. Drożdżowe, sernik, torciki można zamrozić.
Zupy.
Te bez ziemniaków można zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Rosół potraktuj jako bazę do przygotowania np. pomidorowej, jarzynowej itp. Zupę z ziemniakami zagotuj, przelej do słoików, zakręć. Wystudzoną wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 5 dni.
Bigos i pierogi.
Bigos zagotuj, przełóż do słoików, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Wytrzyma tydzień. Można go też zamrozić. Pierogi posmaruj olejem, aby się nie posklejały i włóż do woreczków foliowych, zamroź.
Wino i soki.
Jeśli przykryjesz butelkę dość szczelnym korkiem, wino wytrzyma w lodówce do 5 dni. Resztki wina i soków można także przeleć do foremek na lód i zamrozić. Przydadzą się do drinków, sosów lub do gulaszu wołowego.



Oglądano: 752 razyDodano: 2015-03-08

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

jak wykorzystać resztki jedzenia, co zrobić z resztkami jedzenia, jak przechowywać bigos, jak przechowywać pierogi, jak przechowywać resztki wina, jak przechowywać zupy, co zrobić z resztkami pieczywa, co zrobić z resztkami mięs, wędlin, jak przechowywać ciasta i ciasteczka

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu