×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Jak prawidłowo gotować makaron do spaghetti

W dużym garnku zagotować 2 l osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, aby woda nie kipiała. Garnek przykryć pokrywką, aby szybciej się ją zagotować. Do wrzącej wody wkładać stopniowo 400 g spaghetti, w miarę wiotczenia zanurzonej części. Wymieszać, aby makaron nie przywarł do dna. Przed końcem gotowania wyjąć kawałek makaronu i spróbować. Powinien być miękki, a przy gryzieniu stawić lekki opór. Nie powinien mieć mącznego smaku. Włosi tak ugotowany makaron nazywają "al dente". Ugotowany makaron przelać wraz z woda do cedzaka i odstawić do zlewozmywaka. Kilkakrotnie przepłukać gorącą wodą i odstawić na krótko do osączenia. Do jedzenia podawać tak, aby unosiła się z niego jeszcze para.
Oglądano: 41560 razy
Dodano: 2010-08-30
Tagi: gotowanie makaronu do spaghetti, makaron do spageti, spagetti, mieszanie makaronu, jak gotować makaron do spaghetti, jak ugotować makaron spaghetti, makaron al dente, płukanie makaronu


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu