Żelatyna dostępna jest w dwóch postaciach: listkach i proszku. Jedna łyżeczka żelatyny to tyle samo co jej jeden listek.
Aby rozpuścić prawidłowo żelatynę należy najpierw zalać ją zimną wodą i odczekać około 5 minut, aby napęczniała. Następnie należy dodać odrobinę wody i rozpuścić ją w garnku na małym ogniu (np. 4 łyżeczki żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody, a później dolać kolejne 4-5 łyżek wody i podgrzać).
Nie należy jej dodawać do bardzo zimnych mas, gdyż mogą wtedy powstać grudki. Można się ich pozbyć poprzez podgrzanie masy, wtedy bowiem się rozpuszczą.
Przy sporządzaniu wszelkiego rodzaju deserów owocowych, w których wykorzystywana jest żelatyna należy raczej unikać ananasów, kiwi oraz mango, gdyż posiadają one enzym rozpuszczający białko, co utrudnia tężenie żelatyny.
Oglądano:
15423 razy | Dodano:
2010-06-27 |
Skopiuj poradę na swoją stronę WWW
Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat
kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www,
forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną.
Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.
Tagi:
żelatyna postacie, postępowanie z żelatyną, żelatyna w kuchni, przepisy z żelatyną
Pokaż listę wszystkich porad...
|
|