×

 Szukaj wg:   

 

 ... lub wpisz:   

Serwis z domowymi, wypróbowanymi przepisami kulinarnymi przyrządzonymi z pasją.

Co warto wiedzieć o żelatynie

Żelatyna dostępna jest w dwóch postaciach: listkach i proszku. Jedna łyżeczka żelatyny to tyle samo co jej jeden listek.
Aby rozpuścić prawidłowo żelatynę należy najpierw zalać ją zimną wodą i odczekać około 5 minut, aby napęczniała. Następnie należy dodać odrobinę wody i rozpuścić ją w garnku na małym ogniu (np. 4 łyżeczki żelatyny zalać 4 łyżkami zimnej wody, a później dolać kolejne 4-5 łyżek wody i podgrzać).
Nie należy jej dodawać do bardzo zimnych mas, gdyż mogą wtedy powstać grudki. Można się ich pozbyć poprzez podgrzanie masy, wtedy bowiem się rozpuszczą.
Przy sporządzaniu wszelkiego rodzaju deserów owocowych, w których wykorzystywana jest żelatyna należy raczej unikać ananasów, kiwi oraz mango, gdyż posiadają one enzym rozpuszczający białko, co utrudnia tężenie żelatyny.
Oglądano: 15557 razy
Dodano: 2010-06-27
Tagi: żelatyna postacie, postępowanie z żelatyną, żelatyna w kuchni, przepisy z żelatyną


Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:
Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)
Przepisz kod z obrazka:

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu